post

Гейминг сегментът при преносимите компютри дърпаше напред развитието на целия сектор през изминалите няколко тримесечия. Именно тук виждаме и най-много иновации от производителите, които се борят за част от пая. Едно от новите геймърски попълнения е серията ROG Strix GL703 на ASUS.

Варианта, който преглеждаме днес е Strix Scar Edition GL703GS. Моделът предлага едни от най-съвременните и мощни параметри, които можем да видим в този клас продукти към момента.

Започваме с един от основните компоненти, които имат значение при гейминг компютрите – процесорът. Тук разполагаме с най-новото 8мо поколение Intel Core i7 процесор на Intel. Точният модел е Core i7-8750H и предлага тактова честота между 2.2GHz и 3.9GHz. Процесорът включва 6 ядра и 12 нишки, а подобрението в производителността, спрямо предходното поколение четириядрени модели, е с 23%.

Следващият критичен за гейминга параметър е видеокартата. Тук получавате NVIDIA GeForce GTX 1070 с 8GB GDDR5 памет, която ще ви позволи да се насладите и на VR съдържание.

Наличната системна памет (RAM) е 16GB DDR4 с тактова честота 2666MHz. Модулите са лесно достъпни за ъпгрейд през специален отсек в долната част на корпуса. Максималното количество поддържана памет е 32GB.

Завършваме прегледа на основните компоненти със сторидж комбинация от 256GB NVMe/PCIE SSD + 1TB SSHD (8GB Cache) FireCuda. M.2 слотът също е достъпен през отсека за смяна на RAM модулите. Както виждате разполагате с добра комбинация от SSD за приложенията и 1TB за съхранение на филми, музика и др.

Благодарение на премиум параметрите, моделът получава 3,862 точки от Time Spy/3DMARK бенчмарка на Futuremark.

Охлаждането на системата се осъществява от два 12V вентилатора, които в сравнение със стандартните 5V модели, предлагат до 20% по-висока скорост и 42.5% по-силен въздушен поток. Налични са и два специални отвора за изкарване на прах и други частици, които иначе се натрупват в охладителната система. Налични са и множество топлинни тръби, които оптимално да отвеждат топлината.

Няма как да пропуснем и другият основен елемент при преносимите компютри – дисплеят. Лаптопът предлага дисплей с диагонал 17.3“ и резолюция Full HD. Това, което обаче е по-значимо е наличието на 120Hz и 144Hz честоти на опресняване на изображението.

Благодарение на интегрирането и на технологията G-Sync, накъсването при бързите fps игри на практика е премахнато. Времето за реакция също е подобаващо бързо – 3 ms (GtG).

ASUS ROG Strix GL703 предлага разнообразни опции за свързване с аксесоари и периферни устройства. Сред тях намираме задължителните 3.5 мм комбиниран аудио жак, LAN и HDMI портове. Допълнително можете да се възползвате и от mini DisplayPort и от цели 5 USB порта /4 x USB Type-A 3.1 (Gen1) и 1 x USB Type-C 3.1 (Gen2)/. Налице е и SD четец на памет карти за бързо изтегляне на медия от фотоапарати или други устройства.

Както виждате, налице са всички предпоставки за висококачествени гейминг изживявания. Моделът определено е сред най-добрите предложения при геймърските преносими компютри в момента и си заслужава да му обърнете внимание.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *