post

Apple ще трябва да осигури достъп до iPhone SE, който беше използван от стрелеца от Съдърланд Спрингс, Тексас, след като получи официална заповед за това.

След като тексаските рейнджъри и ФБР не успяха да отключат устройството през първите 48 часа, рейнджърите са връчили заповед за обиск на компанията, според която тя трябва да осигури достъп до iPhone SE и акаунта на собственика му, Дейвид Кели в iCloud.

По-рано този месец компанията заяви, че вече се е свързала с представители на правозащитните органи след стрелбата, за да види дали може да бъде полезна. През първите 48 часа обаче, когато Touch ID все още не е бил блокирана, полицията не е положила никакви усилия да потърси специализирана помощ, или да го използва, за да отключи телефона, като вместо това изпратила устройството за анализ в лабораторията в Куонтико, Вирджиния и така възможността нещата да се случат лесно, вече е изгубена безвъзвратно. Що се отнася до данните в iCloud, Apple има практиката да помага на правоприлагащите органи да осъществят достъп до тях, като им предоставя инструменти, нужни за декриптирането им. Това обаче съвсем не означава, че компанията ще създаде ключ за отключване на самия iPhone SE, както се случи и по-рано с телефона на стрелеца от Сан Бернадино, тъй като според нея това би застрашило сигурността на всеки iPhone и съответно на всички потребители. Както може би си спомняте, миналата година ФБР използва външна компания, която отключи устройството, но в него не беше намерена ценна информация

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *