post

След като стана ясно, че продажбите на iPhone 8 са значително по-ниски от очакваното, известният анализатор Минг-Чи Куо прогнозира в последните си бележки към инвеститорите, че Apple ще намали производството му през това тримесечие с 50-60%, в полза на това на iPhone 8 Plus и iPhone X, които се радват повече на интереса на потребителите.

Куо посочва също така, че по-ниското от очакваното търсене на iPhone 8 ще доведе и до по-малко поръчки към доставчика Pegatron, който всъщност сглобява този модел в Тайван. Очаква се спад от около 50-60%, в полза на по-привлекателните модели iPhone 8 Plus и iPhone X, но прогнозите за растеж на цялостните продажбите през това тримесечие остават положителни. Миналата седмица Canalys обяви, че iPhone 8 Plus изпреварва по-малкия си събрат през последното тримесечие с доставки от 6.3 милиона бройки, срещу 5.4 милиона за iPhone 8 и това го прави първият от по-големите модел, който е надминал 4.7 инчовия си вариант за едно тримесечие.

Apple по традиция не разкрива размера на продажбите на база на моделите, но главният изпълнителен директор на компанията, Тим Кук сподели наскоро, че iPhone 8 Plus е „постигнал най-бързия старт от всички Plus модели“, което го прави голяма изненада за гиганта. Кук изрази положително мнение и за търсенето на iPhone X, както и оценката си за продукцията, която ще се увеличи с 35-45% през текущото тримесечие. Това от своя страна би трябвало да облекчи проблемите с липсата му по магазините преди сезона на празничното пазаруване. В момента устройството все още има забавяне от 3 – 4 седмици при онлайн поръчка и ограничени наличности в търговската мрежа.

В бележките си Куо твърди, че основният производител на Apple, Foxconn,  ще пренасочи производствените си  мощности от iPhone 8 Plus към iPhone X в края на годината, за да изпълни допълнителните поръчки, които ще балансират търсенето на десетия юбилеен модел.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *