post

Един от най-големите успехи на App store несъмнено са мобилните приложения, който вече са над 2.2 милиона. За съжаление обаче, не такова е положението в Mac App Store, където освен, че броят на апликациите е ограничен, а и ъпдейтите им не са така редовни. Според Bloomberg обаче, това ще се промени скоро, тъй като Apple има нова стратегия, която вклчва възможността потребителите да използват едни и същи приложения на всичките си мобилни устройства. Още следващата година разработчиците ще получат възможността да създават своите апликации така, че според вида на крайното устройство, те да се управляват чрез мишка, клавиатура, или сензорен екран. Нещо подобно се опитва да направи и Microsoft от известно време, а Google също осигури подобна възможност с Chrome OS, която работи с приложения за Android.

Решението на гиганта от Купертино може да се окаже много важно, тъй като ще позволи на двата магазина да се развиват успоредно, като заедно с това ще улесни и работата на разработчиците. Проектът, който носи кодовото име Marzipan, най-вероятно ще бъде представен на WWDC 2018 следващото лято, но все още няма информация дали Apple планира да слее двата магазина в едно, или ще ги остави самостоятелни, въпреки съвместимостта на приложенията в тях.

Bloomberg пише още, че компанията ще се опита да обедини не само софтуера, но и хардуера си, като вече проектира чиповете за устройствата си, като не е изключено да ги видим скоро във всички тях. Ако си позволим да мечтаем, това би позволило и създаването на единна операционна система, която да ги задвижва, но все пак нека се ограничим за момента само с първата стъпка – унифицирането на приложенията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *