post

Apple планира да използва свои процесори в компютрите Mac вместо чиповете на Intel. Това съобщава Bloomberg, като се позовава на свои източници в компанията.

Проектът е с кодово име Kalamata и все още е в доста ранна фаза. Той е част от стратегията на Apple всички устройства на компанията да са съвместими и да работят по сходен начин.

Разбира се, новината веднага беше свързана с потенциален край на партньорството между Intel и Apple. Intel в момента снабдява процесорите за Mac компютрите. Новината срина акциите с 9.2%, които след това възстановиха съвсем малка част и останаха с 6.4% спад за деня. Apple отказва да коментира темата, а Intel казва, че не коментира спекулации за клиентите си.

Плановете на компанията винаги могат да се променят, но за сега изглежда, че от 2020 г. поне част от новите Mac компютри ще са във версия и с процесор на Apple. Това ще даде по-голяма свобода на компанията да пуска нови модели според собствените си планове. Освен това ще намали допълнително нейната зависимост от трети лица, което е сред основните ѝ цели.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *