post

От няколко години се съобщава, че Google плаща милиарди долари на Apple, за да се придържа към търсачката по подразбиране Safari за iOS, iPadOS и macOS. Сделката гарантира, че потребителите на iPhone, iPad и Mac търсят информация чрез Google, когато използват Safari. Това се случва, освен ако те ръчно не променят търсещата машина по подразбиране.

Сделката между Apple и Google обаче може скоро да приключи. През юли 2020 г. Ройтерс например съобщи, че в Обединеното кралство Органът за конкуренция и пазари се стреми да я разруши.

Да, предвид въздействието на предварителните инсталации и настройките по подразбиране на мобилните устройства и значителния пазарен дял на Apple, съществуващите споразумения създават значителна бариера за навлизане и разширяване за конкурентите.

Ако щатските регулатори предприемат действия в тази насока, може да има подобен ефект и от страна на Европейския съюз. Регулаторите в Европа могат да принудят Apple да премахне Google като търсачка по подразбиране и да накарат потребителите да изберат коя търсачка искат да използват при първото стартиране на Safari.

Регулаторният натиск, спорните отношения с Google и узряването на Siri и iCloud на Apple представят възможност за Apple да създаде и стартира своя собстена търсачка. В момента има няколко признака, които показват, че Apple може да направи точно това.

Към днешна дата Apple е най-ценната компания в света. Тя може да искат парите, които й дава Google, но не й трябват.

Какво ще се случи? Предстои да разберем.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *