post

Американският технологичен гигант Apple вече е най-скъпата компания в света, след като изпревари по пазарна капитализация държавното петролно дружество на Саудитска Арабия – Saudi Aramco. Към момента стойността на “ябълковата” компания е 1.84 трлн. щ. долара, докато тази на петролния гигант е 1.76 трлн. щ. долара.

Няколко фактора допринесоха за този развой. От една страна положителните финансови резултати на Apple за тримесечието, публикувани преди два дни, станаха причина акциите на производителя на iPhone да поскъпнат с близо 10.5% в петък. Развой, който в известна степен е изненадващ след слабите резултати за първото тримесечие, повлияно основно от кризата с коронавируса.

От друга страна Saudi Aramco търпи спад на акциите, който се дължи главно на спада в цената на петрола. Причини за това пък са ограниченото търсене в следствие на пандемията, както и невъзможността два от ключовите играчи в този сегмент – Русия и Саудитска Арабия – да се разберат за повишаване на цените.

Въпреки добрите резултати, обаче проблемите за Apple остават. Компанията продължава да се бори с нарушенията във веригата на доставки на новите продукти, а очакванията са и за сериозен спад при закупуването на нови смартфони, поради започналата в някои страни икономическа криза. В добавка шефът на компанията Тим Кук взе участие в дистанционно изслушване в американския Конгрес, заедно с ръководителите на Google, Amazon и Facebook, което засили притесненията за регулаторен натиск върху технологичния сектор в САЩ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *