post

Apple е започнала да затяга контрола срещу мобилните приложения, които следят местоположението на потребителите, съобщава 9to5mac. Особено внимание се отделя на приложенията, които споделят информацията за местоположението на потребителите с трети лица.

Обновените правила на App Store изрично забраняват споделянето на тази информация без предварителното получаване на ясно съгласие от потребителя. Дори, когато има такова съгласие, приложението трябва да се съобразява с другите правила на App Store за какви цели споделя тази информация.

Компанията иска от всички приложения, които имат подобни функции, да премахнат изцяло кода, SDK и други елементи, които нарушават правилата. Едва тогава техните създатели ще могат отново да кандидатстват за App Store. Друг вариант е да опишат ясно за какво им е тази информация и да имат конкретен процес за получаване на съгласие от потребителя. Apple казва, че това е част от продължаваща повторна проверка на приложенията.

Макар да не споменава GDPR директно, очакванията са, че именно новият Регламент е една от причините за затягането на правилата. За сега Apple не коментира темата официално и остава неясно колко приложения са били засегнати.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *