post

През миналия петък в редица страни стартираха продажбите на новите смартфони Apple iPhone 8 и iPhone 8 Plus. Според твърденията на DXOMark, устройствата притежават най-добрите камери на пазара. За модела iPhone X, който според слуховете още не е започнал да се произвежда, ще започнах да се приемат предварителни поръчки от 27 октомври, а продажбите му се очакват за започнат от 3 ноември. В деня на старта на продажбите на новите айфони, акциите на компанията паднаха с 1,5%, а от началото на тази седмица спадът е над 5,2% – най-силния от април 2016 г.

Както отбелязва CNBC като се позовава на изчисления на анализатори, от 12 септември до сега Apple е загубила от пазарната си капитализация над 50 милиарда долара. Сега този показател е 784,5 млрд, но преди презентацията на новите iPhone 8 той беше $834,5 млрд. Загубената сума надхвърля цената на такива компании, като eBay, Target или Ford Motor.

В същото време CNBC обръща внимание на това, че независимо от значителния спад в котировките, акциите на Apple както и преди са с 30% по-скъпи отколкото година по-рано. Като възможни причини за занижението в курса анализаторите посочват слабия интерес на потребителите към новите смартфони и съответно, ниските им продажби.

Анализаторите отбелязват, че Apple залага основно на модела  iPhone X, но това е доста рисковано. Специалисти от  Seeking Alpha твърдят, че повечето потребители очакват именно iPhone X и при ниските обеми на производство дефицитът е неизбежен, затова е напълно възможно Apple да не успее да задоволи търсенето за коледните празници. Съответно, продажбите ще се окажат под очакваните нива.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *