post

След като Европейската комисия наложи глоба в размер на 5 млрд. долара срещу Google, обвинявайки технологичния гигант в злоупотреба с господстващо положение, има вероятност Android телефоните да поскъпнат.

“Възможно е тази санкция да направи телефоните по-скъпи, в зависимост от начина, по който Google реши да се съобрази с решението”, коментира професорът по право в университета в Лийдс Пинар Акман пред Business Insider.

Потенциалното въздействие на глобата на ЕК се свежда до два въпроса: фактът, че технологичният гигант предлага безплатно Android и това, че той печели голяма част от парите си чрез рекламиране в мрежата за търсене. Има значение и това, че Android е доминиращият мобилен софтуер с повече от 2 милиарда активни устройства.

Според Акман, все пак е възможно Google да намери начин да балансира европейските изисквания и бизнеса си, така че потребителите да не са ощетени.

За момента не е ясно какъв ще бъде резултатът. Компанията вече заяви, че ще се възползва от правото си да обжалва решението на Брюксел.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *