post

Компанията Clouds Architecture Office от Ню Йорк представи футуристичен проект за сграда с название Analemma Tower. Идеята се заключава в това, в буквалния смисъл небостъргач да се провеси от астероид. За целта трябва да се достави в околоземна орбита космическо тяло с нужната маса. За монтаж на цялата конструкция ще се използват многобройни въжета с колосална здравина.

Analemma Tower 2

Компанията Clouds Architecture Office отбелязва, че на теория създаването на Analemma Tower може да се осъществи във всяка точка на Земята. След завършването на строителството цялата конструкция може да бъде преместена на постоянното й място.

Analemma Tower 3

Според замисъла на дизайнерите, космическият небостъргач ще се състои от няколко секции. Те ще имат различно предназначение и различна структура, тъй като ще се намират на различна височина с различни температура, налягане и други характеристики на атмосферата.

Analemma Tower ще получава необходимата енергия от соларни панели, базирани в космоса. Небостъргачът ще бъде оборудван с комплексна система за филтрация и рециклиране на водата, запасите от която ще се попълват за сметка на кондензацията и естествените валежи.

Разбира се, засега Analemma Tower е само любопитна концепция. Сегашните технологии все още не позволяват проектът да бъде реализиран.

Analemma Tower 5

One thought on “Analemma Tower: небостъргач виси от астероид

  1. Учените не могат да създадат космически асансьор, а какво остава за тази свръх тежка конструкция! И не е проблемът в доставянето на астероида, а в това, че теглото само на въжетата е толкова голямо, че те ще се скъсат от собственото си тегло!
    Освен това къде ще го позиционират? В Африка или Индонезия? Такъв небостъргач на теория би могъл да стои само на екватора, а не където си поиска.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *