post

Това лято AMD ще пусне на пазара първия 16-ядрен процесор, който е насочен към домашните потребители. Чипът се казва Threadripper и има 16 ядра и 32 нишки (подпроцеси), съобщава PCWorld.

Новият процесор ще бъде директен конкурент на очаквания Intel Core i9, който компанията вероятно ще представи по време на Computex. Очакваше се, че и AMD ще съобщи за Threadripper там, но изглежда компанията иска да привлече вниманието по-рано.

За съжаление, AMD не дава допълнителни подробности за възможностите на Threadripper. Те се очакват по-късно. Със сигурност обаче AMD и Intel ще продължат дългогодишната си конкуренция при процесорите, като този път битката ще е в най-високия клас. AMD казва единствено, че Threadripper има за цел да даде максималната възможна производителност на сегашните технологии.

Компанията не разкрива дори цената. Според анализатора Патрик Муурхед от Moorhead Insights процесорът вероятно ще струва над $1000. Все пак той не изключва вариант, при който чипът е по-евтин, ако компанията реши да печели от него с обем, а не да го позиционира като нишов продукт.

Очакванията са, че Intel ще свали цените на някои от процесорите с итова лято, за да засили конкуренцията си с AMD. Ако това се случи, вероятно и AMD ще се опита да отговори по подобен начин. Най-важното обаче ще остане кои от новите топ процесори ще имат по-добра производителност, което ще е основният критерий, който ще интересува потенциалните купувачи на толкова скъпи чипове.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *