post

Амазон (Amazon) обяви, че ще инвестира 700 милиарда долара (621 милиона евро) в американския производител на електрически пикапи Ривиън аутомоутив (Rivian Automotive), съобщава БТА, позовавайки на информация на Ройтерс.

Гигантът в онлайн търговията засилва подкрепата си за новите автомобилни технологии.

Сделката за Ривиън стана факт два дни, след като световната агенция съобщи, че Амазон (Amazon) и Дженерал мотърс (General Motors) са започнали разговори за инвестиция в американския автомобилостроител, като възможната пазарна оценка е между 1 и 2 милиарда долара.
Запознати с документацията източници обявиха, че разговорите между Дженерал мотърс и Ривиън продължават. Според един от източниците Ривиън би могъл да бъде оценен между 3 и 4 милиарда долара.

Тази парична инжекция в Ривиън се случва, когато производителят на електрически автомобили от високия клас Тесла (Tesla), който чиято пазарна оценка на Уолстрийт е над 52 милиарда долара, се опитва да увеличи производството на седана Модел 3 (Model 3), за да си осигури рентабилност през годината.

По време на организирана среща с инвеститорите през август генералният директор на Тесла Илон Мъск каза, че електрическият пикап е бил предпочитаният му личен избор що се отнася до новия продукт на компанията.

Той обаче добави, че евентуалното пускане на пазара на подобен модел ще стане след Модел Уай (Model Y), чието производство трябва да започне през 2020 година.

Ривиън е създаден през 2009 година в Плимут, щата Мичиган, и си бе поставил за цел да се превърне в първия автомобилостроител, който пуска на пазара електрически пикап.

Интернет страницата на Ривиън позволява да се поръча предварително модела, назован Ар 1 Ти (R 1 T) за базова ценa от 61 500 долара (54 300 евро). Компанията уточни, че производството на автомобила, който бе представен през ноември, трябва да започне през 2020 година.
Големите автомобилостроители, включително и Дженерал мотърс, все още не са се насочили към пазара нa електрически пикапи. Генералната директорка на Дженерал мотърс Мери Бара заявипо-рано, че концернът “малко” е размишлявал да се заеме с развитието на пикап със 100 процента електрическа механизация.

От своя страна Амазон инвестира в производителя на автономни превозни средства Аурора (Aurora) с оферта за 530 милиона долара, която бе оповестена миналата седмица.

Преди появата на Амазон финансова подкрепа на Ривиън оказваха саудитският дистрибутор на автомобили Абдул Латиф Джамел (Abdul Latif Jameel) с 500 милиона долара, Сумитомо корпорейшън (Sumitomo Corporation) с поверителна сумa и британската компания за банкови и финансови услуги Стандард чартърд (Standard Chartered) с банково финансиране от 200 милиона долара.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *