post

Китайският гигант в онлайн търговията Alibaba обяви днес, че ще инвестира над 15 милиарда долара през следващите три години в разработки и проучвания, като компанията се стреми да се конкурира със световните лидери в онлайн търговията, логистиката и облачните технологии, предаде Ройтерс.

Академията на Alibaba  – “Damo” ще открие осем центъра за проучвания в Китай, Израел, САЩ, Русия и Сингапур и наема 100 изследователи да работят върху изкуствения интелект, квантовата изчислителна техника и финансово-технологични разработки, посочи днес компанията в изявление.

Китайският гигант и неговите подразделения преживяха бърз растеж през последната година, изправяйки се в пряка конкуренция с американската компания за онлайн търговия Amazon, както и световни компании за разплащания, облачни технологии и логистика.
От миналата година Alibaba инвестира около 2 милиарда долара за придобиването на мажоритарен дял в сингапурската компания за търговия на дребно Lazada.com, създавайки мрежа от центрове за онлайн търговия в Югоизточна Азия в партньорство с разплащателната Ant Financia).

Освен това компанията се опитва да постигне споразумение на стойност 1,2 милиарда долара за американската услуга за трансфер на пари (MoneyGram). Според критици евентуалното споразумение създава опасност за националната сигурност.

Наред със съществуващата научна лаборатория в Калифорния, Alibaba откри нови центрове за данни в Европа, САЩ и Близкия Изток, Австралия, Япония, Индия и Индонезия от 2016 година, за да даде тласък на облачния си бизнес.

Алибаба в момента има 25 000 инженери и посочва, че новите центрове ще му помогнат да постигне целта си от 2 милиарда клиенти до две десетилетия

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *