post

Една от водещите корпорации за онлайн търговия – китайската Alibaba – е в преговори с пловдивската Тракия Икономическа Зона за изграждане на логистичен център на нейна територия. Това съобщиха от икономическата зона пред в. Труд.

Целта е в града под тепетата да бъде създаден мащабен логистичен център на технологичния конгломерат, който да обслужва страните от региона. Същевременно, според запознати, от Alibaba са проявили интерес и към международната търговия с български хранителни продукти и други стоки.

Припомняме, че за потенциална инвестиция на Alibaba в България се заговори още при посещението на вицепрезидента на компанията Сън у нас преди около година. Тогава обаче информацията беше за интерес на гиганта към гр. Бургас, но изглежда условията в Тракия Икономическа Зона са се оказали по-благоприятни.

Основната стратегия на Alibaba за борба с американски гиганти като Amazon и eBay е да си създава силни позиции в азиатските страни. Неотдавна компанията направи нова инвестиция в перспективен ecommerce играч в Индия. Европа обаче също е привлекателен пазар за китайския гигант със своя висок стандарт на живот, а каква по-хубава възможност за стъпване на континента от страна с ниски разходи за труд и същевременно – членка на Европейския съюз като България.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *