post

Позовавайки се на натиска от страна на HTML5, WebGL и WebAssembly, Adobe обяви, че ще сложи край на разработката и разпространението на Flash Player в края на 2020 година и ще насърчи създателите на съдържание да мигрират съществуващото към други формати.

Компанията цитира сътрудничеството си с Apple, Facebook, Google, Microsoft и Mozila, като стимул за решението.

Мобилната ера е за устройства с ниска консумация на енергия, тъч интерфейси и отворени стандарти за интернет – всички области, където Flash е недостатъчен“ – Стив Джобс 2010 година.

В изявление по въпроса Apple твърди, че потребителите й са работили без Flash известно време и отбелязва, че iPhone, iPad и iPod touch никога не са поддържали технологията. Safari сега изисква изрично одобрение за всеки уеб сайт, преди да изпълни добавката за Flash, която трябва да се инсталира от потребителя.

Adobe ще продължи да поддържа Flash в повечето браузъри и това включва издаването на обикновени корекции за сигурност, поддръжка на операционната система и браузърната съвместимост и добавяне на функции и възможности според нуждите.

Прекратяването на Flash не означава, че Adobe се отказва от разработването на уеб стандарти. Гигантът ще продължи да допринася за стандарта HTML5 и да участва в групата WebAssemblity Community.

Това съобщение идва повече от седем години, след като съоснователят на Apple, Стив Джобс публикува известното си „Thoughts on Flash” писмо, в което критикува уеб формата като остарял и неподходящ за преносими и с ниска консумация на енергия устройства. По това време отсъствието на поддръжка на Flash за iPhone и iPad беше често критиуквана, но с развитието на платформата това отшумя.

Проблемите на Джобс с Flash са многобройни, свързани със сигурността, производителността, живота на батерията и факта, че стандартът не е предназначен за устройства със сензорен екран. Вместо това Apple избра да подкрепи собствения си App Store, както и отворените уеб формати като HTML5 – залог, който се оказа предсказуем, дори преди Adobe да обяви смъртта на Flash.

“Flash е създаден по време на компютърната ера – за персонални компютри и мишки“ пише Джобс през 2010 година. „Той е успешен бизнес за Adobe и ние можем да разберем защо тя иска да го изтласка извън компютрите. Устройства със сензорен интерфейс и отворени стандарти за уеб – всички области, където Flash е недостатъчен“.

От писмото на визионера става ясно, че модерните браузъри все по-често се отклоняват от Flash, който макар и полезен за игри, видео и анимация, до голяма степен е изместен от други технологии като HTML5 например, които представляват по-малка заплаха за сигурността. В продължение на няколко години Flash беше една от постоянните цели на хакерите, принуждавайки Adobe да издава редовно кръпки. Apple ескалира позицията си срещу Flash през миналата година, с пускането на macOS Sierra, в която той е деактивиран по подразбиране във версията на Safari и принуждава потребителите да го активират ръчно, когато се натъкнат на уеб страница, която го изисква. Java, Silverlight и дори собствения Quick Time на Apple се третират по същия начин.

Google също обяви, че се отдръпва от Flash със своя браузър Chrome, през август 2016 година, разкриайки плановете си да блокира някои специфични приложения на стандарта, включително и операции във фонов режим, като анализ на страници, а преходът идва с Chrome 53, който стартира по-късно този месец.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *