post

Ако тези маратонки Adidas Futurecraft Biofabric карат вашето Спайдър – осезание да ви гъделичка, това е защото те са изработени от синтетична паяжина, отгледана в лаборатория от немската „стартъп“ компания AMSilk.

В нея се произвежда и много други продукти от паякови нишки. North Face си сътрудничат с японската компания Spiber за изработването на иновативното яке Moon Parka от своя версия на материала. Patagonia също работят съвместно с базираната в Калифорния стартъп компания Bolt Threads, за да произведат свои собствени високо ефективни Spider – якета.

В продължение на десетилетия учените, изработили материала, се опитват да копират свойствата на паяжината в индустриален мащаб. Природният материал е до пет пъти по-здрав от стоманата, забележително лек и изключително еластичен. Това му дава огромен потенциал, не само за производството на облекло, но и за инженерни нужди и медицинска употреба.

Досега мащабното производство бе невъзможно – най-вече поради факта, че паяците се размножават поголовно, стават гневни и се изяждат помежду си. Днес лабораториите използват генетично променени E. coli, за да произвеждат копринени протеини чрез ферментация. Създадената по този начин коприна в последствие се изприда посредством имитиране на паяжината жлеза.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *