post

Популярната добавка за браузъри Adblock Plus ще предпазва потребителите от сайтове, които искат да използват ресурсите на компютрите им, за да “копаят” криптовалути, съобщава VentureBeat. Мярката идва на фона на новините, че торент тракерът The Pirate Bay е провел подобен експеримент по-рано този месец.

Според тракера, това е било с цел да се провери дали подобен метод няма да е по-добър начин за генериране на приходи за сметка на рекламите. Доста други сайтове също имат подобни идеи, което среща недоволството на потребителите. Една от причините е, че най-често това се прави без тяхно знание, а другата е, че осезаемо влияе на производителността на компютъра.

Аргументът на сайтовете е, че след като не искат разрешение от потребителите да показват реклами, то няма нужда да им казват, че “копаят” криптовалути. Това обаче не е особено коректен аргумент, защото рекламите са видими и в не използват системните ресурси на потребителите, освен ако не са хакнати.

Тъй като дебатът по темата тепърва предстои AdBlock Plus пуска обновена версия на софтуера. Тя блокира JavaScript файла за “копане” на криптовалути. Това става чрез ръчно добавяне на филтър в настройките на AdBlock Plus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *