post

Около 95 млн. от потребителите на Instagram може да са ботове. Това показва проучване на Ghost Data, цитирано от The Information.

Ghost Data си е купила 20 000 бота, за да анализира тяхното поведение. След това то е било сравнено с поведението на около 1 млн. профила. Оказва се, че най-често ботовете са много активни чрез коментарите си в известни профили.

Самите ботове рядко публикуват съдържание. Когато го правят, обикновено публикуват снимки на модели, които са взети от други сайтове. Освен това са усъвършенствали стратегията си и вече следват по-малко други профили.

“Дълго време социалните мрежи не правиха достатъчно, за да намерят ботовете. Сега се справят по-добре, но има още много какво да направят”, смята Андреа Стропа, основател на Ghost Data.

Проучването им показва, че купуването на ботове не е кой знае колко сложно. За около 6 долара могат да се купят “2000 реални харесвания в Instagram от реални профили” и др. Това е практика, която е забранена от социалните мрежи. Освен това често тези оферти подвеждат и реалните профили всъщност са ботове.

Все още не е ясно колко са ботовете във Facebook. Очаква се, че там са около 2%-3% от общия брой профили, които са над 2 млрд., така че също става дума за сериозно количество ботове.

По-рано тази седмица Twitter обяви, че е извършила сериозна чистка на ботове в мрежата си. Някои популярни профили загубиха по над 2 млн. последователи всеки. Според анализите, около 17% от потребителите в Twitter може да са ботове, макар че самата компания твърди, че реалният брой ботове е около 5%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *