post

НАСА започва “историческо” първо излизане на две жени в открития Космос . Това става, след като астронавтите Кристина Кук и Джесика Мейър приведоха скафандрите под ръчно управление, което бележи времето на официалния старт на излизането им в космоса. Те ще работят под номерата EV1 и EV2.

Кук и Мейър са 14-ти и 15-и представители на „нежния пол“, пребиваващи в открития космос. Първата жена е космонавтът Светлана Савицкая през 1984 година.

Работа в космоса ще бъде посветена на замяната на повреден батерия с блок за зареждане и разреждане на батерията в системата за захранване на американския сегмент на МКС. Отказът на частта, работеща на МКС 19, внесе изменения в първоначалния график за планираната подмяна на батериите на американския сегмент на станцията. По-рано през октомври на това бяха посветени две излизания в открития космос и бяха планирани още три, пишат световните медии.

В края на април бе отстранена подобна неизправност на елемента за захранване на МКС без участие на астронавтите, като авариралото устройство бе заменено с помощта на работна техника, контролирана от Земята. Този път, за да се замени частта, която оперира на МКС през последните 19 години, са нужни астронавти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *