post

В края на учебната година Microsoft споделя нови данни за дистанционното обучение и прогнози за бъдещето на образователната система като цяло. В този линк има подробна информация за:

  • Какво споделят учителите за това, кое е било от полза за работата им през изминалото време, с какви трудности продължават да се сблъскват и какви са очакванията им за следващата учебна година.
  • Нови данни, които сочат масовост при използването на инструменти за дистанционно обучение. Над 150 милиона ученици, учители, ръководители на образователни институции и помощен персонал активно използват продуктите на Microsoft Education, като Microsoft Teams е основен хъб за ангажиране на учениците по време на дистанционното обучение.
  • Новите функции на Microsoft Teams, които позволяват разширен изглед на аудитория до 49 участници, персонализирани фонове, кратко описание на часа и виртуални стаи за провеждане на почивки или срещи за част от учениците. Това са само някои от всички нови възможности на приложението, които са в помощ на учители, преподаватели и студенти през предстоящата учебна година.

От Microsoft отчитат сигнали, че използването на дигитални инструменти за дистанционно и хибридно обучение ще продължи през есента и след това. От компанията са помолили близо 500 членове на образователни общности – учители и ръководители на образователни институции от цял свят, да споделят какво са научили, докато преподават дистанционно. 61от тях очакват следващата учебна година да започне в хибридна учебна среда – комбинация от дистанционна и присъствена форма на обучение, а 87 на сто от анкетираните вероятно ще използват технологиите повече от преди, когато преподаването в клас се възобнови.

Като най-голямо предизвикателство при въвеждането на дистанционно обучение ръководителите на образователни институции посочват готовността на учителите и изграждането на доверието им за работа по този начин.

В допълнение:

  • Всеки месец над 23 милиона ученици със специални образователни потребности, с дислексия или с дисграфия, могат да се възползват от предимствата на дистанционното обучение благодарение на инструменти като Immersive Reader.
  • От март досега средно над 25 000 нови преподаватели от над 180 държави се регистрират всеки ден в Flipgrid – безплатно социално приложение за обучение, свързващо преподаватели и студенти чрез видео.

В заключение може да се каже, че отсега нататък онлайн образованието ще бъде неизменна част от ежедневието ни. Много от училищата ще прилагат хибридна учебна среда, което означава, че трябва да можем бързо да се справим с предизвикателствата, които могат да възникнат с тази промяна. Освен това технологията трябва да бъде добре приета и да ни помогне да станем по-добри и ефективни в личен план, прогнозират още от Microsoft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *