post
5G абонаментите ще достигнат 1 милиард до 2023 г., показват данни от ноемврийското издание на Ericsson Mobility Report. Така до шест години 5G мрежата ще покрие над 20% от глобалното население, като се очаква тя да бъде внедрена първо в населените градски зони.
Първите търговски мрежи, базирани на 5G New Radio (NR), се очаква да бъдат налични през 2019 г., а преобладаващо ще бъдат изградени през 2020 г. Ранното внедряване на 5G се предвижда на няколко пазара, сред които са САЩ, Южна Корея, Япония и Китай.
Според прогнозите на Ericsson глобалният мобилен трафик на данни ще надхвърли 100 ексбайта на месец през 2023 г. Това е ръст от 8 пъти спрямо сегашните нива, като прогнозните стойности се равняват на 5,5 милиона години HD видео стрийминг.
Всички региони отчитат ръст в мобилния трафик на данни, като Северна Америка показва най-високо средно потребление при смартфоните, надхвърлящо 7GB на месец в периода до края на 2017 г., информира publics.bg.
Видеопотреблението продължава да бъде двигател на растежа при мобилния широколентов трафик. Стриймването на видео с по-висока резолюция и очертаващата се тенденция за увеличен стрийминг на видео формати от типа на 360-градусовите видеа ще доведат до увеличение на използваните обеми трафик на данни. Например, 360-градусово видео в YouTube консумира 4 до 5 пъти повече честоти от обикновено видео със същото качество.
Тези тенденции са валидини и за страните от Централна и Източна Европа, показва доклада на Ericsson. Видеото, споделянето на снимки и социалните мрежи са категориите, които доминират топ 10 на използваните приложения сред държавите от региона. YouTube е основният двигател на потребление на данни. Например в Полша мрежата за споделяне на видео генерира шест пъту по-голям трафик отколкото Фейсбук. В Русия, обаче, на първо място е социалната мрежа VK. Значителен ръст на трафика по линия на социалните мрежи се отчита още в България, Полша и Румъния.
Данните на компанията показват още, че броят на продадените смартфони непрекъснато расте. За третото тримесеччие на 2017 г., продадените устройства са близо 400 милиона. До 2023 г. абонаментите, свързани със смартфони се очаква да достигнат 7,3 милиарда.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *