post

77% от американските граждани смятат, че водещите телевизионни канали и вестници в страната разпространяват съзнателно фалшиви новини. Това сочат резултатите от проучването на общественото мнение, проведено от университета в Монмаут, Ню Джърси.

От изследователския екип изтъкват, че миналата година далеч по-малко американци са заемали подобна позиция – приблизително 63% от анкетираните тогава. Масово разпространено е и мнението сред американците, че телевизиите и вестниците излъчват и публикуват изфабрикуваните новини под влиянието на т.нар. „групи по интереси“.

То е било подкрепено от 82% от анкетираните. 42 на сто пък предполагат, че фалшивите новини са резултат от политическите цели и интереси на самите медии.

Единственото положително е, че тази година едва 31 на сто от рецепиентите смятат, че медиите прибягват до тази практика „редовно“, а 46% са по-склонни да вярват, че това се случва само „от време на време“.

Социологическото проучване е проведено между 2 и 5 март, като в него са взели участие почти хиляда американски граждани над 18 години.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *