post

Xerox отбелязва петдесетата годишнина от създаването на своето най-значимо изобретение. Юбилеят е посветен на първата в света копирна машина – Xerox 914.

Хорас Бекер, главен инженер на модела 914, помни времето, когато единственият начин за копиране на информация е бил чрез индиго. „Хората дори и не помисляха за размножаване на документи във времената, когато използваха печатни машини. Това беше революция, която улесни споделянето на документи и на съдържащата се в тях информация.” казва Бекер.

Първата копирна машина е произведена в Рочестър, САЩ, от компанията Haliod, днес известна като Корпорация Xerox. За първи път е представена от тогавашния президент на Haloid – Джо Уилсън – по време на търговско изложение в Ню Йорк, през 1959 г. В самото начало устройството се ползва под наем от различни фирми. Размерът на първоначалния наем е бил 95 долара на месец. „Причината да започнем с отдаване под наем, трябва да призная, е, че не възлагахме сериозни надежди за развитието на този пазар.” казва Бекер.

Скоро след това машината влиза в продажба. Мащабна рекламна кампания разгласява пускането й на пазара. Броят на поръчките светкавично достига 10000, четири от тях са за Белия Дом. Само за десет години от въвеждането на Xerox 914 на пазара са реализирани повече от 200000 машини. И до ден днешен може да се види работещ Xerox 914 в музея Смитсониън.

„Това е началото на една индустрия, която днес е на стойност над 100 млрд. долара. Всъщност така започва и информационната революция,” казва Стийв Хувър, вицепрезидент Софтуерни Разработки в Xerox.

Xerox 914 поставя основите на това, което Xerox представлява днес. „Ние взехме фундаменталната технология, основана на откритието за ксерографията, и я направихме дигитална.” допълва Хувър.

Хорас Бекер е скромен относно ролята си в създаването на първата копирна машина в света, но пази топли спомени: „За един инженер това е най-вълнуващото изживяване”.

Моделът на легендарната копирна машина е наречен Xerox 914, защото работи с хартия с размери до 9 на 14 инча (22,9 см на 35,6 см). В първата си версия машината прави по 7 копия в минута. Времето за излизане на първото копие е било 15 секунди. Xerox 914 е тежала 295 кг.

В края на тази година се навършват и 40 години от влизането на първите Xerox машини в България. През 1969 г. започва работа за първи път оторизиран сервиз на Xerox в страната – дългогодишен лидер и най-дълго съществуващ сервиз в сферата на печата и родната IT индустрия.

В канала на Pixel Media в YouTube може да видите уникално видео от 1964 година с тогавашната реклама на Xerox 914. Видеото е достъпно и директно от секция „снимки и видео” под тази новина.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *