post

Според AVG Technologies, водещ доставчик на софтуерни продукти за интернет сигурност във Великобритания, до 185 милиона английски лири могат да бъдат изгубени поради онлайн измами и кражби по време на пазаруването за коледните празници.

Очаква се британците да похарчат над 9 милиарда паунда онлайн през коледния сезон, като се очаква да бъде поставен рекорд с 417 милиона паунда на по време на т. нар. „Manic Monday” следващата седмица. Следвайки опита си от миналите години, AVG предполагат, че над 2% (общо около 185 милиона паунда) от похарченото може да бъде загубено заради пазаруване на подаръци от фалшиви и измамнически сайтове и заради други форми на онлайн престъпления.

Роджър Томсън, главен служител в отдел „Проучвания“ в AVG коментира: “С наближаването на Коледа, много уеб сайтове твърдят, че предлагат върховни продукти на най-ниските цени. Купувачите често не успяват да проверят дали тези търговци са истински и лоялни, и понякога накрая се оказва, че са дали парите си на сайт, който изчезва 2-3 седмици по-късно.”

Производителят на решения за сигурност препоръчва на купувачите да бъдат много внимателни и да купуват само от добре познати и отдавна наложили се магазини с добрата си репутация, да се замислят преди да натиснат бутона „Плати сега“ преди осъществяване на транзакцията. За да помогнат на клиентите да избегнат разочарованието, компанията е написала „Топ 5 Правила“ за предпазване от онлайн измамници:

1. Мислете преди да кликнете върху линка
Инсталирайте софтуер за сканиране на адреси, за да сте сигурно, че няма да посетите уеб страници заразени със зловреден код. Времето за откриване дали една страница е лоша е ПРЕДИ да я заредите в уеб браузъра си – AVG LinkScanner прави това. Той е безплатен за всички потребители и работи добре заедно с всички други антивирусни продукти и продукти за сигурност.

2. Гледайте за “S”
Уверете се, че уеб сайтовете, от които пазарувате са сигурни и че в адреса им има “https” за страницата, през която ще започне и завърши транзакцията с плащането Ви. Буквата “s” в URL адреса говори за сигурност. Когато сте в секция за сигурни страници в сайта, ще видите иконка на катинарче в горната или долната част на браузъра си (според неговия разработчик).

3. Обновявайте редовно вашия софтуер за сигурност
Това означава, че трябва да имате последните осъвременявания и да сте преминали към последните версии на вашия софтуер за сигурност – те се доставят от съответния производител на софтуера. Това е изключително важно, защото „лошите момчета“ бързо преминават от един подход при атаките към друг, но компаниите за сигурност работят постоянно, за да предвидят действията им и да ги изпреварят поне с една стъпка. Ако сте осъвременили софтуера си, то и вие ще сте една стъпка напред.

4. Дръжте тайната си информация наистина тайна
Когато пазарувате онлайн, ползвайте отделен e-mail акаунт, който е създаден само за тази цел. Използвайте уникална парола, различна от тази на всички други акаунти, които имате. Вашият имейл адрес, създаден специално за пазаруване, не трябва да има нищо общо с личния e-mail адрес, който ползвате всеки ден. Също така, записвайте си къде сте пазарували онлайн – винаги разпечатвайте страниците и имейлите получени за потвърждение.

5. Ползвайте различни пароли
Всеки акаунт за пазаруване, банкова сметка, сметка на кредитна карта и e-mail акаунт трябва да има уникална парола. Пазете тези пароли на сигурно място. Уникалните пароли за всеки акаунт ще ви предпазят от пълна кражба на личната ви информация, ако по някаква причина киберпрестъпниците успеят да придобият достъп до една от тях.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *