post

Учени отбелязаха нови успехи в областта на 3D принтирането на истински кръвоносни съдове. Това дава възможност да се създават органи от малко количество клетки.

Преди няколко месеца екип от изследователи, ръководени от биоинженерите Джордан Милър от Университета Райс и Кели Стивънс от Университета във Вашингтон, създадоха модел на въздушен сак, който имитира функцията на човешките дробове. Моделът може да доставя кислород до околните кръвоносни съдове – създавайки съдови мрежи, имитиращи тези на човешкото тяло.

“Нашите органи съдържат независими съдови мрежи – като дихателните пътища и кръвоносните съдове на белия дроб или жлъчните пътища и кръвоносните съдове в черния дроб. Тези взаимопроникващи се мрежи са физически и биохимически заплетени, а самата архитектура е тясно свързана с функцията на тъканите” – обяснява биоинженерът Джордан Милър.

Технологията, която Милър и неговият екип разработват, използват фотореакторни химикали, които реагират на светлина. Проблемът е, че за повечето от тези химикали е установено, че причиняват рак, затова те откриват заместник на традиционните фотореактори, който им позволява да постигнат значителен напредък в 3D принтирането на кръвоносни съдове.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *