post

Както Apple предупреди потребителите с iOS 10.3, iOS 11 официално няма да поддържа 32 битови приложения. Те няма да стартират, а вместо това ще се показва предупреждение, че разработчиците трябва ги актуализират с 64 битова поддръжка, а по-старите модели iPhone и iPad с 32 битови CPU изобщо няма да получат ъпдейт до следващата версия на операционната система.

Apple започна и прехода в macOS, която също няма да поддържа 32 битови приложения, а Mac App Store ще изисква актуализацията им от 2018 година.

Тези от вас, които се притесняват, че любимите им приложения скоро няма да функционират, могат да проверят архитектурата им, чрез настройките на самата операционна система. Това става, като отидете на General – About – Applications, ако имате инсталирани 32 битови приложения, те ще се появят в списък и можете единствено да се надявате, че разработчиците им ще се погрижат да ги актуализират своевременно.

Всъщност този преход не би трябвало да е толкова болезнен, тъй като по-голямата част от 32 битовите приложения, които все още са в App Store, вече са стари, не функционират правилно и не се използват. Що се отнася до Mac, компанията уведоми разработчиците, че macOS High Sierra ще е последната версия на настолната операционна система, която ще поддържа 32 битови приложения без компромиси.

От януари следващата година, всички нови апликации в Mac App Store, трябва да са 64 битови, а от юни същото изискване ще важи и за актуализациите и това е началото на прехода, при който след няколко години те няма да могат да се изпълняват на Mac. Подобно на iOS, повечето съвременни приложения за Mac са 64 битови, но въпреки това все още има някои остарели и можете да проверите дали използвате такива в настройките.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *