post

Поне 21% от песните в каталога на Spotify са без лиценз. Това твърди компанията Wixen Music Publishing в ново дело, което е завела срещу онлайн стрийминг услугата в края на миналата седмица, съобщава Hollywood Reporter.

Звукозаписната компания държи правата за голям брой музиканти и групи, включително Rage Against the Machine, The Doors и др. Според компанията Spotify е добавила голяма част от нейната музика неправомерно и без лиценз. Става дума за десетки хиляди песни, като според Wixen тя трябва да получи компенсация в размер на поне $1.6 млрд.

Адвокатите на Spotify отговарят, че Wixen дори е разпратила писма до изпълнителните, с които работи, че ще поиска от тяхно име музиката им да бъде премахната от Spotify до решаване на ситуацията. Компанията няма да направи това единствено, ако в кратък срок изпълнителят изрично ѝ нареди. По този начин Wixen създава ситуация на мълчаливо съгласие, което не е разрешено от закона, казват още адвокатите на компанията. Затова Spofity е завела контрадело срещу Wixen.

Wixen отговаря, че Spotify нарушава законите за интелектуална собственост в САЩ и твърди, че 21% от всички 30 млн. песни в каталога на услугата може да са без лиценз. Spotify не е коментирала темата официално. Пред изданието Wixen коментира, че е завела делото на Нова година заради нов закон, който влиза в сила от 1-ви януари в САЩ и според нея пречи на правоносителите да защитават изпълнителите.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *