post

Платформата за виртуална реалност на Google, Daydream се приближава бързо до първата си годишнина, но въпреки солидната реклама и многообещаващите тийзъри, подкрепата на индустрията за нея не е особено голяма. Всъщност има само няколко Android устройства, които можете да си купите сега и които поддържат платформата, но Google твърди, че всичко това ще се промени скоро.

В неотдавнашно изявление по повод резултатите на Alphabet за тримесечието, членът на борда и главен изпълнителен директор на компанията Сундар Пичай разкри, че общо 11 устройства ще бъдат съвместими с Daydream до края на текущата година. В момента, освен Pixel и Pixel XL на Google, само Moto Z, ASUS ZenFone AR, Huawei Mate 9 Pro и ZTE Axon 7 са офиицално съвместими с платформата, тъй като тя е част о т Android Nougat и телефоните трябва да работят с версия 7.1 на операционната система. Новите VR съвместими устройства Daydream вероятно ще бъдат смесица от съществуващи модели, които ще получат поддръжката й, като вече обявените Galaxy S8/S8+ и нови телефони, сред които дългоочакваното второ поколение на Pixel и Pixel XL.

Daydream се доказа като многообещаваща преносима VR алтернатива на Gear VR, но в момента Apple вече намеква за своите плаове не само за виртуална, но и за добавена реалност. ARKit е на разположение на разработчиците, които създават разнообразни приложения и ги публикяват в социалинте мрежи. Ясно е, че AR технологията на Apple е силна, макар и не съвсем същата като Daydream и конкуренцията ще бъде жестока.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *