post

1.       Смартфони, които се имплантират

В последно време телефоните са станали неотделима част от живота ни, но производителите работят над това да направят подобна връзка още по-здрава. И примери за използване на такава технология вече ма. През миналата година художникът Антъни Антонелис имплантира в ръката си RFID чип, който може да съхранява и предава в смартфона на човек снимки. Група учени експериментираха с вградения сензор, който превръща човешките кости в нещо видимо. Друг работят над импланти за очите, които ще позволят да се снима всяко изображение и то д се предаде в едно локално хранилище, например, в същия този RFID чип. Какво обаче ще замени екрана на смартфона, ако го имплантират в тялото на човек? Специалистите от компанията Autodesk вече експериментирт с имплантируем потребитлски интерфейс, който може да показва изображения през изкуствена кожа.

2.       Лекуващи чипове

Компанията Stimwave Technologies разработи устройство нейростимулатор за намаляване болката в гърба и краката. То преставлява безжичен имплант с вграден чип и електроди. Той с поставя в организма чрез обикновена игла и се използва за нейростимулация в необходимите зони. Системата съвсем скоро ще навлезе в използване и е способна да обработи 64 канала от данни.

3.       Работа в кръвоносните съдове

Учените от Brigham and Women’s Hospital са създали компютърен чип-убиец на рака, който може да живее в кръва на пациента. Това е микрофлуиден чио, покрит с денк, абосрбиращо злокачествените ракови клетки. Действието на чипа в кръвта напомня на движението и начина на хранене на медузите в океана, само че тук храната са раковите клетки.

4.       Умни татуировки

Цифровите татуировки не само изглеждат страхотно, но и могат да са полезни. Те, например, са в състояние да отключат вратата на колата или да активират смартфона. Вeче съществува система от татуировки с вградени наносензори, предназначени за контрол на нивото на кислород в кръвта на пациентите с анемия. Тази технология позволява на спортистите да следят нивото на натрий в кръвта за предпазване от обезводняване.

5.       Електронни таблетки с обратна връзка

Имплантите могат да комуникират не само със смартфона, но и директно с лекаря. Британска изследователска фирма разработва електронни чиастичк с вградени микропроцесори, които могат да изпращат съобщения на лекаря непостедтсвено чрез тялото.

6.       Вграден контролер за раждаемост с името на Бил Гейтс

Фондът на Гейтс поддържа проект на Масачузецкия технически университет за създаването на имплантируем женски контрацептив, който може да бъде контролиран. Това е малък, вграден в тялото чип, който генерира малки количества контрацептивен хормон в женското тяло и може да работи около 16 години без прекъсване. Имплантирането не е болезнено и много удобно за тези, които планират и контролират броя на децата в семейството.

7.       интерфейс мозък-компютър

Според прогнози на Intel, практическото използване на интерфейса компютър-мозък от човек ще започне до 2020-та година. Представете си възможността да използвате интернет само чрез своите мислени способности!

8.       Разстворими батерии за зареждане

Един от проблемите на технологиите за имплантиране е доставката на заряд в устройството, което се намира в тялото на човек. Учени обаче разработиха биоразлагаема батерия, които може да генерира енергия в тялото, да я предава по безжичен път, ако това е необходимо, а след това просто да се разтвори и да изчезне.

9.       Бионично зрение и очи като сензор

Австралийската компания Bionic Vision разработи прототип на имплантируемо бионично око за пациенти, които страдат от загуба на зрение или неизлечима болест на очите. Това малко устройство напомна на видеокамера, чийто обектив е разположен на специални очила, а изображението се предава чрез устройство за имплантиране чрез зрителния нерв директно в мозъка.

10.   Умна прах

Smart Dust или умна прах е възможно най-последната иновация в имплантологията. Представете си, че във вас имате цяла матрица от истински компютри с антени, всяка от които много малка песъчинка, която може да се самоорганизира в тялото, за да изпълни различни сложни вътрешни процеси. Лекарите могат да използват умната прах за различни действия в човшкото тяло без необходимост от разрез-доставяне на нужните лекарства до точно определено място, правене на вътрешни операции, преглед на вътрешните органи и др.

11.   Имплант за парализираните

Учените разработих мека субдурална нейопротеза, която осигурява електрохимична стимулаця на гръбначния мозък. Този имплант съдържа не само електроди, но и особени канали, които позволяват предаването на нейроните към химичните стимулатори. Този имплант вече е доказал себе си в експеримети с плъхове-парализираните животни започват да ходят направо и да се катерят по стълби.

Медицината е една от най-бързо развиващите се науки от гледна точка на използване на технологии и тези технологии стават все по-невероятни. Няма да гадаем кога самите ние ще имаме възможността да ги използваме, вероятно не много скоро, но промените се случват и това наистина радва. Бъдещето вече е тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *