post

Велин Койчев и Грета Цекова са победителите от младежкия конкурс на Теленор, които ще представят България в четиридневния международен семинар Telenor Youth Forum 2015, който ще се състои през декември в Осло.

Велин и Грета се отличиха с представянето и аргументацията си по тазгодишната тема на форума #KnowledgeForAll („Знание за всички“). Те преминаха през три етапа на подбор, първият от които изискваше кандидатите да подготвят авторско есе по темата. Сред всички участници бяха избрани десетима
полуфиналисти, които представиха идеите си пред жури от представители на Теленор, Junior Achievement България и експерти от консултантската фирма denkstatt. До последния етап на конкурса достигнаха четирима финалисти, сред които международно жури на Теленор Груп определи двамата победители.

Грета Цекова (21 год.) твърдо вярва,че знанието може да бъде разпространявано ефективно стига да бъде предложено по увлекателен и умен начин. Грета е част от екипа зад Smartigraphs, български старт-ъп, който разработва инфографики, чрез които се представят различни знания по лесен за разбиране начин и които вече са публикувани от много медии. Грета предлага създаването на приложение, което генерира инфографики с помощта на предварително създадени шаблони и изображения и на интернет общност, която да споделя създаденото чрез приложението съдържание с образователна цел. В момента, Грета учи политология в СУ „Св. Климент Охридски“.

Велин Койчев (26 год.) вярва в силата на детското любопитство и в силата на интернет като средство за самообразоване. Той иска да създаде нова образователна платформа, която да бъде толкова нова, вълнуваща и стимулираща, че децата ще могат бързо и лесно да учат и да приемат нови знания
чрез „пристрастяване“ към усвояването на умения. Велин притежава магистърска степен по индустриален мениджмънт от ТУ-София и е провел специализации по предприемачество в „Бабсън Колидж“ и Унверситета на Калифорния (Бъркли).

Telenor Youth Forum 2015 ще се проведе между 8 и 11 декември в Осло, като Теленор ще поеме всички разходи по транспорта, прехраната и престоя на българските участници. Те ще имат възможност да се запознаят с още 23 социално ангажирани младежи от 13 страни по света, да обсъдят своите идеи за позитивна промяна в обществото и да получат напътствия от международни експерти в различни области, включително Джими Уелс, основател на Уикипедия, Торбьорн Рьо-Исаксен, министър на образованието и науката на Норвегия, Сантери Коивисто от MinecraftEdu и други. Програмата предвижда и много забавления, сред които присъствие на концерта по повод Нобеловата награда за мир, редом с редица известни личности.

Глобалната инициатива Telenor Youth Forum се провежда за трета поредна година като платформа за обмяна на мнения и идеи за това как дигиталните технологии насърчават позитивната промяна в обществото. Инициативата се осъществява като част от сътрудничеството на Теленор Груп с Центъра на Нобеловата награда за мир.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *