post

Японският автомобилостроител Toyota, интернет доставчикът Softbank и производителят на автомобилни части Denso инвестират 1 млрд. долара в технологично подразделение на Uber за разработка на безпилотни автомобили, предадоха световните агенции.

Toyota и Denso заедно ще вложат 667 млн. долара, а инвестиционният фонд на Softbank – 333 млн. долара. Инвестицията издига до 7,25 млрд. долара стойността на подразделението Uber Advanced Technologies, което ще се опита да разработи и комерсиализира споделена транспортна услуга, извършвана от безпилотни коли.

Toyota вече инвестира 500 млн. д. в Uber през август миналата година и основа съвместно дружество за 20 млн. д. със Softbank за създаване на транспортни услуги. Концернът обеща също така да вложи още до 300 млн. д. през идните три години за разработване на автономни коли и услуги от следващо поколение.

Главният изпълнителен директор на Uber Дара Хосровшахи изрази надежда, че сделката, която ще бъде приключена през третото тримесечие, ще помогне на компанията да запази лидерската си позиция при тази технология.

Развитието на технологията за автоматизирано шофиране ще измени коренно транспорта, какъвто го познаваме, ще направи улиците ни по-безопасни и градовете – по-приятни за живеене, каза той.

Автомобилните компании по целия свят създават партньорства за разработване на следващото поколение транспортни технологии. Големи играчи в бранша са също подразделението на Google и Waymo и производителят на електромобили Tesla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *