post

Намеренията на Илън Мъск и неговата компания Space X да изпращат туристи до Луната изглеждат все по-обозрими в близкото бъдеще. Особено след новината, че Юсаку Маезава, 42-годишен японски милиардер и основател на онлайн магазина за мода “Зозо”, ще бъде първият частен посетител на спътника ни.

Като ценител на изкуството, Маезава планира да покани между шест и осем творци заедно с него. Той ще ги помоли да създадат нещо, след като се завърнат на Земята.

Уебсайт, създаден за популяризиране на проекта, гласи: “Художник, музикант, режисьор, моден дизайнер… Някои от най-големите таланти на Земята ще се качат заедно на космически кораб”. Ако всичко върви по план, японецът ще тръгне към Луната през 2023 г.

Маезава обаче няма да бъде първият космически турист. През април 2001 г. Денис Тито прекара осем дни на борда на Международната космическа станция, след като плати на базираната в САЩ компания Space Adventures 20 милиона долара.

SpaceX обяви намерението си да изпрати хората на Луната през февруари 2017 г. Тогава компанията пусна изявление, че две частни лица са платили “значителен депозит”, за да осигурят осъществяването на бъдеща лунната мисия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *