post

Дроновете навлизат във все повече сфери на дейност. Широката им употреба налага обаче да се вземат и мерки за сигурност. До няколко години за дроновете в Япония ще има обособени „магистрали”, които ще осигуряват безопасното им прелитане.

Две японски фирми ще си партнират за изграждането на магистралите. Едната ще разработи триизмерна въздушна карта. Другата ще предостави данни за наличната електропреносна мрежа. Така ще създадат въздушни коридори с регулирано движение и дроновете няма да се сблъскват нито помежду си, нито с кабели и електрически стълбове. Директорът на едната от фирмите е убеден в ползата от проекта.

„Дроновете ще ни позволят да използваме пълния потенциал на нашата електрическа мрежа. Освен това новата инфраструктура ще бъде от полза на обществото”, казва Хироши Ямагучи, цитиран от БНТ.

На магистралите ще има пунктове за поддръжка и ремонт на дроновете. Там ще се зареждат и батериите им, а това значи зелена светлина за дългите полети. Новите трасета ще зарадват дистрибутори и онлайн търговци. Те ще могат да наемат магистралите и да си осигурят безпроблемни доставки. Японският проект ще се отрази благоприятно също на аерофотографията, пръскането с пестициди, геоложките проучвания. Бизнесът с дронове, изглежда, ще продължава да се развива. Трябва обаче да кажем, че има и противници на тази тенденция, които виждат личното си пространство застрашено.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *