post

Идеята за свръхбързите вакуумни превозни средства, предложена от Елън Мъск през 2012 г се хареса на мнозина и над нея вече работят няколко страни, включително САЩ, Обединените Арабски Емирства и както стана ясно наскоро, Южна Корея. Корейците планират да пуснат първата отсечка на Hyperloop от столицата Сеул до втория по големина град Пусан. Разстоянието между градовете е малко повече от 320 км, но то ще се изминава само за 20 минути.

Южнокорейското правителство се увлече по идеята за Hyperloop през януари миналата година. Именно тогава представители на властите се обърнаха към учени от университета Ханянг за помощ при реализацията на проекта. Сега на помощ на корейците идват и специалисти на компанията Hyperloop Transportation Technologies, които вече имат значителен натрупан опит в реализацията на аналогични проекти в други страни. Първата отсечка от вакуумните тунели ще започне да се експлоатира през 2021 г.

Hyperloop 2

Напомняме, че Hyperloop предполага придвижване на хора и товари в специални капсули в тунели, от които е изтеглен въздухът. Благодарение на ниското съпротивление теоретичната скорост на вакуумните влакове може да достига 1000 км/ч и повече. Елън Мъск, който предложи първоначалната концепция за Hyperloop обаче реши да не се занимава сам с нея, като предостави идеята на няколко други компании. Впрочем, както стана ясно по-късно, неговата компания SpaceX също ще участва в проекта.

One thought on “Южна Корея ще строи собствен Hyperloop след 4 години

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *