post

Криптовалутата Libra на Facebook продължава да бъде посрещана със скептицизъм от регулаторите. Сега и Комисията по финансови услуги на Южна Корея обяви, че вижда риск за стабилността на финансовите системи заради Libra, съобщава CoinDesk.

Комисията е направила анализ какво може да се случи, ако 2,4 млрд. потребители на Facebook прехвърлят дори по една десета от банковите си депозити в Libra. Анализът заключва, че това ще доведе до риск за ликвидността на някои банки, техните резерви ще изтънеят, няма да имат достатъчно възможности да дават заеми и ще се изнесе капитал от държавите.

Комисията се притеснява и какво ще се случи по време на финансови или валутни кризи, които може да накарат повече хора да прехвърлят повече пари в Libra. Криптовалутата може да намали и влиянието на централните банки да управляват капиталовите движения, както и да налагат законите и правилата

Агенцията не пропуска и да обърне внимание на риска от пране на пари чрез Libra, защото няма да има ефективен банков контрол. Тя твърди още, че големи финансови институции са отказали да участват в Libra, но това не е потвърдено от тях или от Facebook.

Комисията все пак посочва, че вероятността Libra да се наложи успешно е по-голяма спрямо която и да е друга криптовалута. Предлагането на финансови услуги чрез социалните мрежи и приложения ще е удобство за потребителите и ще увеличи конкуренцията, смята още комисията. Тя казва, че анализът цели да помогне на медиите да се запознаят със случващото се и не е официална позиция за Libra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *