post

Екипът на Indiegogo.com със сигурност е виждал много нестандартни кампании за събиране на средства. Като един от двата най-популярни уебсайта за споделено финансиране в него до сега са набирани пари за разработката на всевъзможи джаджи, благотворителни инициативи и дори за инвитро операция, а неотдавна ентусиасти проведоха кампания (разбира се неуспешна) за финансиране създаването на космическата бойна станция “Звезда на смъртта” (Death Star) от сагата “Междузвездни войни”.

 

Въпреки това мнозина бяха изненаданите, когато преди четири дни в сайта започна събирането на средства за … спасяването на Гърция от фалит.Кампанията е за колосалната сума от 1.6 млрд. евро, които са необходими, за да бъдат покрити най-спешните плащания на южната ни съседка.

 

До момента в рамките на инициативата са набрани над 1 милион и 300 хиляди евро от общо 80 000 дарители. Вероятно 99% от всички създатели на кампании в Indiegogo.com биха подскачали от радост при подобна сума. В конкретния случай обаче тя е съвсем недостатъчна и не покрива дори 1% от парите, които трябва да бъдат привлечени. А трудността на задачата се увеличава и от факта, че до края на кампанията остават още едва седем дни.

 

Инициатор е британски продавач, който посочва, че е достатъчно всеки европеец да дари еквивалента на една гръцка салата (което според него е 3 евро), за да бъде спасена страната на ръба на фалита. При това за сумата от 3 евро дарители ще получат и пощенска картичка на гръцкия премиер Алексис Ципрас, става ясно още от страницата на кампанията.

 

Макар и да няма почти никакви шансове за успех, тя обаче ни дава надежда, че в бъдеще сайтовете за споделено финансиране като Kickstarter и Indiegogo биха могли да оказват все по-сериозно влияние върху обществения живот, подкрепяйки евентуално цели държави. И ако днес те са известни най-вече със събирането на средства за симпатични джаджи като часовника Pebble и за пълни безумия като фамозната “картофена салата”, набрала 50 000 щ. долара, то в бъдеще могат да се превърнат в изключително полезен инструмент за подкрепа на общества и каузи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *