post

Германската компания Part Time Scientists обяви, че планира догодина да инсталира базова LTE станция на Луната. Това ще позволи на луноходите да обменят получените данни със Земята не директно, а през базовата станция. 

Разработчиците от Part Time Scientists вече са сключили договор  с компанията SpaceX, чиято ракета Falcon 9 трябва да достави космическия кораб Alina до Луната. Alina ще извърши кацане на земния спътник, след което два лунохода Audi Lunar Quattro ще излязат и ще се отправят към мястото за кацане на Apollo 17. 

Екипът, който ще управлява операцията от Земята счита, че базовата LTE станция ще позволи да се икономиса време и средства, както и ще повиши качеството на връзката с луноходите. Part Time Scientists вече е получила поддръжката на оператора Vodafone за изпращането на базова станция на Луната. Alina ще получава данните от двата лунохода и ще ги изпраща към Земята. 

Part Time Scientists вероятно ще е първата частна компания, стъпила на повърхността на Луната. Компанията планира да събере необходимите данни за разгръщане на постоянна клетъчна мрежа на Луната, която ще спомогне за по-нататъшното изучаване на земния спътник. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *