post

Учени от Станфордския университет работят заедно със световно известния астрофизик Стивън Хокинг. Целта на учените е да получат пряк достъп до мозъчните вълни на Хокинг.

За целта изследователите ще използват устройство с название iBrain. То е в състояние да приема мозъчните вълни на човека и да ги предава по такъв начин, че с тях да се взаимодейства с помощта на компютър. Устройството представлява черна превръзка за главата, в която са вградени невротрансмитери. Учените твърдят, че в бъдеще технологията ще може да се използва за четене на мисли.

По всяка вероятност, на конференцията Francis Crick Memorial Conference, която ще се проведе през юли в Кембридж, учените ще демонстрират своята технология върху Хокинг. Според твърденията, досегашните експерименти са успешни. Отбелязва се, че iBrain ще намери приложение преди всичко в медицината.

Както е известно, Стивън Хокинг страда от амиотрофична склероза. Тя е нелечимо дегенеративно заболяване на централната нервна система, при което в резултат на поразяване на двигателните неврони постепенно настъпва парализа. За взаимодействие с околния свят ученият, състоянието на който в последно време се влошава, използва специална компютърна система.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *