post

Американската полиция е поискала от професор в Мичиганския държавен университет да им помогне по доста необичаен начин. Ученият е трябвало да възстанови пръста на починал човек, заедно с неговия пръстов отпечатък.

Вероятно вече се чудите за какво е всичко това? Отговорът е, че създавайки триизмерен модел на пръста, полицаите се надяват да го пресъздадат чрез 3D принтер. Това пък би им помогнало в последтвие да отключат смартфона на починалия.

В крайна сметка се оказва, че цялото усилие е за добро, защото от органите на реда се надяват по този начин да разкрият убийството на въпросния човек, чиито пръст ще бъде 3D принтиран. Работата е там, че той е намерен мъртъв наскоро и полицаите очакват в смартфона му да има информация, която би показала, кой е извършил деянието.

На практика чрез оригиналната идея за създаване на 3D копие на пръста на жертвата от полицията се надяват да заобиколят сложните процедури по искане компаняита – производител на устройството да го отключи. Припомняме, че преди няколко месеца подобен казус доведе до сериозен конфликт между Apple и ФБР.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *