post

Бизнесменът и основател на компанията Walltopia Ивайло Пенчев обвини Комисията за финансов надзор в институционален натиск. Причината е проверка на онлайн платформата му Auxionize  и клиентите в нея.

В платформата клиентите обявяват какви стоки и услуги са им нужни, а доставчиците се конкурират с различни оферти. Поводът за проверката на КФН са застраховките, които също се сключват сделки чрез платформата.

По думите на Пенчев от КФН защитават конкретен интерес и действат по поръчка. „Чувствам се обект на поръчкова атака”, каза Пенчев в предаването „Лице в лице” по bTV. От КФН обвиниха на свой ред Пенчев в натиск срещу независим регулатор и в опити да подрие авторитета на институцията.

Според Пенчев ако държавната администрация започне да обявява търговете си онлайн, ще се разбере колко много пари изтичат от джобовете ни, които биха могли да бъдат разходвани по-разумно.

“Аз съм човек който си знае сметката и не правя неразумни покупки без да съм наясно кое колко струва. Въпреки това чрез Auxionize постигнахме с 30 процента по-ниски цени. За държавната администрация разликата в цените ще бъде огромна”, посочи той.

Има търгове, в които офертите по една покупка достигат до 300, а в някои случаи цените падат в пъти, както е например при застраховките, откъдето тръгна проблемът, заяви бизнесменът.

Първоначално господин Пенчев ни поучаваше как да гледаме „занаята си”, което приехме като неподправен хумор. Когато обаче споменатият предприемач отсъди чии интереси отстоява КФН и ни заклейми, че защитаваме „интереса на неконкурентните тарикати и на тези, които се хранят от корупция” словесната игра надмина допустимото ниво на натиск срещу независим регулатор, какъвто е КФН., отговориха от Комисията. “Затова бихме искали да направим следните пояснения:
Срещу дейността на онлайн-платформата „Окшънайз” е подадена по надлежния ред жалба в КФН. Съгласно действащото българското законодателство всяко физическо или юридическо лице може да подаде жалба в КФН, когато смята, че интересите му са увредени. КФН е длъжна да разгледа всяка жалба и да се произнесе по същество, като решенията на комисията подлежат и на последващ съдебен контрол. Никъде в българските закони не сме попадали на текст, който да ни указва, че бизнес инициативите на господин Пенчев не подлежат на проверки или контрол от страна на оторизираните институции. КФН все още продължава работата си по въпросната жалба и все още няма становище по спора дали предлаганата от спомената платформа услуга представлява или не представлява застрахователно посредничество. В този смисъл предварителната реакция на господин Пенчев възприемаме като неприемлив натиск срещу комисията, преди да сме се произнесли по същество“, заявяват от комисията.

застраховка

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *