post

Главният изпълнителен директор на Ericsson Борйе Екхолм призова властите да се справят с проблемите, задържащи 5G в Европа.

На пресконференция на компанията по време на Световния мобилен конгрес в Барселона, Екхолм каза, че има „висок риск“ Европа да продължи да изостава от Северна Америка и части от Азия, въпреки че операторите на континента имат достъп до технологии за предоставяне на услугата. Конгресът събра над 100 000 представители на телеком операторите, производителите на крайни устройства, мобилни приложения и медиите, сред които и журналист от Pixelmedia.bg.

“Напредъкът в Европа е блокиран от високи такси за радиочестотния спектър и тежка регулация”, каза той.

И добави, че много от проблемите на 4G все още са актуални, като няколко европейски страни обсъждат постигането на 60-65% покритие в сравнение с 90-95% в Северна Америка и части от Азия.

“С оглед на това не е изненадващо, че уеб икономиката и новите компании, излизащи в цифровата икономика, са доминирани от китайски и американски технологични гиганти”, посочи още предприемачът.

Екхолм предупреди също, че всяко законодателство, което изисква „тестове след разработването“, за да се гарантира сигурността на мрежата, значително ще забави внедряването на услуги от ново поколение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *