post

Джеф Безос планира да превърне Луната в мащабен център за тежка промишленост, за да се съхранят ресурсите на Земята. Това бе съобщено по време на Международната конференция по космическо развитие в Лос Анджелис, САЩ, пише Cnews.

За реализацията на проекта компанията на Безос Blue Origin е предложила публично-частно партньорство на НАСА. Безос обмисля също така сътрудничество с Европейската космическа агенция.

В рамките на партньорството с НАСА шефът на Amazon възнамерява да построи спускаем апарат, с чиято помощ ще може да се изследва възможността за организиране на производство на Луната и условията за живот на хората там. Апаратът ще може да достави на спътника на Земята 5 тона полезен товар, с което ще може да се осъществяват сериозни дейнсоти. Апаратът може да започне да работи около 2025 г.

Ако космическите агенции не се съгласят да работят по проекта, Blue Origin може да се заеме сама с реализацията. Според Безос в този случай дори работата ще тръгне по-бързо, отколкото в рамките на евентуално партньорство.  Ако се налага, Безос твърди, че е готов сам да създаде цялата необходима инфраструктура на Луната. „Ще се случи едно от двете – или другите хора ще споделят моето виждане, или аз ще свърша парите си“, казва Безос, чието състояние възлиза на 130 милиарда долара според Forbes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *