post

Ръководителят на една от най-големите туристически компании в САЩ и света Expedia Дара Хосровшахи ще застане начело на Uber на мястото на Травис Каланик. Това съобщиха източници, запознати с резултатите от заседание на ръководството, цитирани от в. Ню Йорк таймс” и световните агенции.

На срещата на осемчленния борд, приключила в неделя късно вечерта (американско време), в битката за поста бяха победени Джефри Имелт от General Electric и Маргарет Уитман от Hewlett Packard, посочват Асошиейтед прес и ТАСС.
Хосровшахи е главен изпълнителен директор на Expedia от август 2015 година. Сайтът за онлайн резервации е една от най-големите туристически агенции в света, отбелязва АП.

Новият директор ще има задачата да промени културата на Uber, включваща сексуален тормоз и подозрения в измами и корпоративен шпионаж. Освен това таксиметровата компания губи милиони всяко тримесечие на фона на продължаващото си разрастване и инвестиции в самоуправляващи се автомобили.

В момента Uber се управлява от група от 14 мениджъри и няма висши директорски позиции, които ще бъдат запълнени от Хосровшахи.
48-годишният Хосровшахи ще трябва да изчисти имиджа на компанията, да оправи отношенията между инвеститорите, да възстанови морала на служителите и да създаде печеливш бизнесслед седем години загуби.

Засега няма официален коментар от Uber, допълва ДПА.

В средата на юни Каланик се оттегли от шефското кресло след поредица от скандали и лична трагедия (майка му загина при инцидент с лодка). След това се появиха съобщения, че причина за оттеглянето е искане за оставката му от петте най-големи инвеститори в компанията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *