post

Шведската компания Wheelys отвари първия в света денонощен магазин без персонал, контролиран чрез мобилно приложение в Шанхай. Отворен 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, магазинът има за цел да намали цената и да помогне на малките фирми в търговията на дребно, пише “Монитор”.

Wheelys започна през 2014 г. с проектирането на модулни вело кафенета, като по-достъпна алтернатива за тези, които не искат или могат да си позволят наемането на помещение. Идеята се оказа изключително успешна и до края на 2016 г. фирмата продаде над 550 модулни велосипеда в над 60 страни. Сега компанията се опитва да направи нещо подобно с новата си идея Wheely247.

След успеха на изпитателен регионален магазин в малък шведски град миналата година, магазина на в Шанхай е доказателство за успеха на новата концепцията на Wheelys за търговия в градска среда.

Клиентът инсталира приложение на телефона си, което му позволява да получи достъп до магазина. Вътре, просто сканира баркода на стоките, които иска и при напускането на магазина сумата бива удържана от кредитната му карта. Охранителна камера следи за предотвратяването на кражби, като се предполага, че тъй като клиентите влизат чрез приложението в магазина, те може да бъдат идентифицирани, ако бъде забелязано, че взимат стоки без да ги сканират. Крайната цел на компанията е да лицензира технологията, за да може да се интегрира в съществуващи магазини.

Системата е донякъде подобна на наскоро представената от Panasonic в магазин в Япония, без персонал.

Технологията на Wheelys дори не е толкова напреднала като тази на Panasonic, която дори не се нуждае от индивидуално сканиране на всеки продукт, но възможността системата на Wheelys да бъде закупена и да се използва от малки търговци на дребно със сигурност дава преимущество. Магазина на Wheelys в Шанхай в момента е в бета тестова фаза и клиентите, които искат достъп до него, трябва да се регистрират на сайта на компанията. Магазина напомня на гигантски автомат със монети, но бъдеще изпълнено с подобни магазини, може да се окаже по-близко, от колкото предполагаме.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *