post

Все повече хора не могат да откъснат поглед от дисплеите на смартфоните си дори за малко. Това създава доста голям риск от инциденти заради разсеяни пешеходци, които пресичат улици докато продължават да използват мобилния си телефон. Чикаго обмисля въвеждането на солена глоба за подобно поведение, съобщава CNET.

Наскоро в Хонолулу беше въведена подобна глоба. Там нарушителите ще се разделят с $15 при първо нарушение и с до $99 при последващи нарушения. Според властите в Чикаго обаче тази глоба не е достатъчна. Затова двама общински съветници предлагат глобата да е от $90 до $500.

Предложението вече се разглежда и обсъжда. “Всички го правят и всички се ядосват, когато някой друг го направи. Затова искам да разгледам предложението. Мисля, че то има общо и с безопасността на хората”, коментира кметът на Чикаго Рам Емануел пред CBS.

Според официални данни, броят на загиналите пешеходци в САЩ се е увеличил с 11% за миналата година. Остава неясно в каква степен това увеличение е повлияно от все по-масовата употреба на смартфони докато се пресича.

Все още има много неясноти по евентуалното въвеждане на глобата и как ще се прилага. Със сигурност обаче се сбъдват очакванията, че след въвеждането ѝ в Хонолулу и други градове ще започнат постепенно да следват примера.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *