post

Четири фирми са кандидати да участват в изграждането на системата за издаването на новите лични карти в България.

Специално създадената комисия от експерти в МВР разпечата офертите на кандидатите, а обществената поръчка е с предмет “Проектиране, изграждане и управление на Система за издаване на български лични документи поколение 2019”.  Издаването на новите документи за самоличност, които ще съдържат повече биометрични данни, трябва да започне през 2019 г. и те отново ще бъдат за срок от 10 години.

Подмяната обаче няма да е задължителна, а старите лични карти ще продължават да важат до крайния си срок на валидност. Предстои комисията да разгледа документите, да ги оцени и да направи класиране на кандидати.

Идейните проекти за новите международни паспорти, лични карти и шофьорски книжки бяха одобрени от правителството в края на март и от МВР планираха процедурата за избор на фирма, която да ги изработва, да стартира до средата на април. Обявяването на поръчката обаче се забави заради върната от ДАНС за преработка схема за нивото на достъп на служителите до класифицирана информация. Преди това процесът се забави заради законодателни промени.

Системата за новите лични карти с чип ще струва 238 млн. лв.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *