post

След оставката на Травис Каланик миналата седмица като главен изпълнителен директор на „Юбер“ поради обвинения в широко разпространен сексуален тормоз в компанията му, сексизмът става все по-популярна тема в технологичната индустрия.

Проблемът обаче не се ограничава само до Силиконовата долина.

Обърнете внимание на приноса към модерната култура, предлаган от чешкия енергиен конгломерат ЧЕЗ. Компанията очевидно не е могла реши как да избере стажантите за една от атомните си електроцентрали през тази година и за целта организира бикини-конкурс във Фейсбук.

Както съобщава германският публичен телевизионен оператор „Дойче Веле“, 10 жени, току що завършили гимназията, вече са сред любимките на ръководството.

“Ние не искаме никой да се чувства разстроен, защото целта на конкурса е да се въведе нетрадиционна среда и да се подкрепи техническото образование, но ако визията породи съмнения или притеснения, много съжаляваме за това”, каза говорител на ЧЕЗ по-късно в медиите.

“Победителят в състезанието са… всички заинтересовани страни. Да, компанията реши да предложи на своите състезателки по бикини стаж“, беше написано във Фейсбук.

Много членове на медиите и обществеността изразиха силни съмнения и притеснения.

„Дойче Веле“ цитира адвоката по правата на човека Петра Хавликова: “Състезанието е абсолютно извън границите на етиката. През 2017 г. ми се струва невероятно, че някой може да спечели професионално предимство заради добрия си външен вид”.

„Всеки път, когато осъзнаеш, че наистина е 2017 г., се чудиш дали все пак е постигнат някакъв напредък по отношение на сексизма и правата на жените“, каза тя.

One thought on “ЧЕЗ организира бикини-конкурс за стажантки във Фейсбук

  1. Pingback: ЧЕЗ организира бикини-конкурс за стажантки във Фейсбук

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *