post

Всеки избирател може да провери през страницата на ЦИК дали неговото име фигурира в подкрепа на дадена партия или коалиция. Тази възможност ще бъде действие, в момента след като приключи регистрацията на съответната партия. Това каза за БНР говорителят на ЦИК Александър Андреев в отговор на въпрос дали е възможна злоупотреба, при която изтеклите от НАП лични данни да бъдат ползвани в регистрациите на партиите.

Всеки, който счита, че неговите данни са били неправилно използвани, трябва да подаде жалба до Комисията за защита на личните данни. Андреев коментира и промяната на Закона, според която юридически лица и еднолични търговци могат да финансират партиите:

„ЦИК ще изпраща необходимата информация своевременно на Сметната палата, която открива публичен регистър за предизборната кампания, където ще бъдат обявявани всички данни по отношение на финансирането на партиите в предизборната кампания“.

Приключил е срокът на обществена поръчка за изготвяне на клипове и аудиовизуални мотиви, с които ще бъдат разяснявани правата на гражданите в тези избори „има редица особености, които е хубаво гражданите да ги знаят“.

За  хакерската атака срещу сайта на ЦИК през 2015 г. Андреев заяви: „ЦИК и останалите ведомства сме предприели необходими мерки, за да може, в случай на такива атаки да бъде възстановена работата на всички информационни и комуникационни канали на Комисията с останалата част от изборната администрация и с останалите органи в държавата. Гражданите, за тяхно успокоение, трябва да знаят, че изборните резултати не се предават по интернет“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *