post

Китайският гигант в телекомуникациите Хуавей (Huawei) изрази “изненада и разочарование” от изявлението на заместник-председателя на Европейската Комисия Анрус Ансип.  ЕК посочи, че е обезпокоена от опасността от шпионаж от Хуавей (Huawei) и други китайски технологични компании, предаде Франс прес.

“Хуавей е изненадана и разочарована от коментарите, направени по тази тема”, се посочва в комюнике на китайската компания. “Категорично отхвърляме каквито и да било твърдения, според които бихме могли да бъдем заплаха за сигурността”, се допълва в комюникето.

Ансип заяви днес по-рано, че при китайските компании има правила, които ги задължават да сътрудничат на тайните служби. “Да, трябва да се боим от тези рискове”, изтъкна той, коментирайки обвиненията в електронен шпионаж срещу тази компания.

Коментирайки задържаната в Канада финансова директорка на Хуавей Мън Ванчжоу, той заяви, че Еврокомисията знае малко за този инцидент. 46-годишната финансовата директорка на Хуавей е била арестувана на 1 декември в Канада по искане на САЩ по подозрения, че е нарушила американските санкции срещу Иран.

Хуавей, която отчете приходи за 93 милиарда долара миналата година и е сочена за национален шампион в Китай, е в полезрението на редица западни страни заради връзките й с китайското правителство и опасенията, че Пекин я използва за шпионаж.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *